RESSENYA: LA VIDA I LA MORT ENTRE HORTS I VINYES: BARCELONA 1375

by - 21:57:00

 

TÍTOL: La vida i la mort entre horts i vinyes: Barcelona 1375

AUTORA: Teresa vinyoles

EDITORIAL: Base

PÀGINES: 104

SINOPSI:  Aquesta obra és una narració històrica en què l'autora enllaça de manera magistral el passat amb l'actualitat en el context de l'epidèmia de pesta que va patir Barcelona l'any 1375. És el relat sobre tres dones, una vídua noble, una dona de la burgesia i la filla d'un menestral, en els barris més emblemàtics de la Barcelona emmuralla-da. Fruit d'una meticulosa recerca documental, tot el que hi succeeix es basa en textos medievals. És la crònica de la vida d'unes dones que van viure a la Barcelona de les darreries del segle XIV.

 

OPINIÓ PERSONAL

 

Sovint, m'agrada deixar de banda la llista de lectures pendents i endinsar-me per les prestatgeries d'una biblioteca per descobrir-ne de noves. Així és com "La vida i la mort entre horts i vinyes" va arribar a les meves mans.

L'obra ens mostra com es vivia a la ciutat de Barcelona durant la segona meitat del segle XIV de la mà de tres protagonistes: Guillemona, Sereneta i Antònia. Tres dones de qui coneixerem la vida, de forma novel·lada, a través de diverses cartes i uns processos judicials en els quals una d'elles s'hi veu implicada.

L'autora mostra de forma original unes de les dècades més complicades de la història, en les quals hi prevalia la mancança de blat i l'aparició constant de rebrots de pesta que amenaçaven la recuperació del poble després de la gran epidèmia. Així mateix, al llarg del llibre, hi apareixen diverses anotacions,  en les quals es compara el succeït a l'època amb el que l'autora experimentava en el moment de l'escriptura, durant el confinament de l'any 2020.

Ha estat una lectura realment interessant i entretinguda que ens ofereix una visió de la vida quotidiana de les dones a l'edat mitjana. No és dels millors llibres que he llegit aquest any, l’he sentit massa breu i amb masses personatges, però tampoc ha estat una mala lectura. Cal destacar-ne, sobretot, la gran feina de recerca que hi ha al darrera.

Laura

 

VALORACIÓ: 3/5

You May Also Like

0 COMENTARIS