RESSENYA: BARCELONA EN CLAU

by - 21:59:00


TÍTOL: Barcelona en clau (Volum 1)

AUTORS: X. Quatregats

EDITORIAL: Publicació independent

PÀGINES: 418

SINOPSI:  Durant els últims quinze anys, quatre joves barcelonins s’han enfrontat a diferents casos en què van haver de trobar llocs de la seva ciutat que amagaven un secret. Per resoldre’ls, van necessitar superar nombrosos obstacles: pistes enigmàtiques, originals jocs de paraules, textos xifrats, problemes de lògica i altres claus ocultes, elements que avui dia són característics dels jocs d’escapisme.

Després de culminar amb èxit un dels casos més importants, Dolors, Guillem, Roger i Òscar, han decidit explicar-nos personalment les seves experiències en un to àgil i senzill. Els relats us mostraran curiositats i anècdotes de la història recent de Barcelona, i d’alguns dels seus edificis i monuments. Així mateix, descobrireu aspectes ocults de llocs molt coneguts, i també llocs poc coneguts, però molt interessants.

Els protagonistes ens exposen els casos tal com els van viure, de manera que podeu posar-vos a la seva pell i tractar de desxifrar els mateixos enigmes als quals ells es van enfrontar. Per fer-ho, no cal viure a Barcelona ni conèixer-la en detall; només cal tenir sentit comú, una mica d’enginy i certs dots detectivescos.

Aquest volum conté els dos primers casos. Un estrany joc de pistes patrocinat per una empresa que potser no era allò que aparentava. I la recerca d’un particular tresor compost per unes joies sostretes durant la convulsa època de la segona república. Inclou 87 imatges (fotos, plànols i dibuixos) que tenen per funció complementar les històries que relaten.



 

OPINIÓ PERSONAL



No sé ben bé per on començar aquesta ressenya, ja que Barcelona en Clau és un llibre que se surt dels estàndards de les novel·les de misteri. Moltes gràcies als escriptors (també editors!) per aquesta saga de llibres tan original.

Els protagonistes son quatre joves (Dolors, Guillem, Òscar i Roger) que decideixen recollir en una saga de cinc volums, els deu casos que han hagut de resoldre en els últims anys a la ciutat de Barcelona. En aquest primer llibre, son la Dolors i en Guillem els encarregats de narrar, des de la seva persona, els casos de El concurs misteriós i el Del tresor de la guerra civil.

Amb una prosa àgil i senzilla, atrau des de gairebé la primera pàgina. I no només per l’estil, sinó per l’estructura tan original i peculiar amb la que està escrit aquest llibre. Perquè no acaba de ser un llibre, com a mínim no com ens solem imaginar les novel·les de misteri, sinó que esdevé un joc en el que el lector està convidat a participar.

Una de les parts del llibre que he agraït molt i m’han sorprès han estat una sèrie de paràgrafs d’advertència situats just abans de la resolució dels casos. D’aquesta manera, s’indica en quin punt el lector ha d’aturar la lectura per a intentar resoldre el cas amb les pistes donades.

I per si això no és de per sí suficientment atractiu, ens trobem amb l’ambientació. La ciutat de Barcelona, plena de secrets i misteris al llarg de la seva història. Tot el que s’explica en els casos m’ha semblat molt interessant i m’ha permès descobrir fets i curiositats de la ciutat que, tot i viure-hi, desconeixia. Però tranquils, no és imprescindible que hi visqueu o la visiteu sovint per gaudir del llibre!

Si he de comentar allò que m'agradaria veure amb més profunditat en els següents volums són els personatges. Sempre els considero un punt fort de les novel·les, ja que és més fàcil endinsar-se en una història si es té empatia pels personatges. De totes maneres, com us he dit abans, Barcelona en clau és un llibre diferent que funciona a la perfecció sense aquest suport tan marcat dels personatges que tenen la resta de novel·les. 

Així que, tant si sou d’aquelles persones que us apassionen els enigmes, les novel·les de misteri o us encanta visitar tots els “Scape Room” possibles com si us apassiona la història, els secrets i voleu conèixer més a fons la ciutat, doneu-li una oportunitat a Barcelona en Clau.

 

VALORACIÓ: 4’5/5

 

 

You May Also Like

0 COMENTARIS