BLOQUEIG LECTOR

by - 17:57:00


Hola joves lectors!

Sou d’aquelles persones que gaudeixen endinsant-se en noves lectures. Lectors empedreïts que sempre porten un llibre al damunt per si, al llarg de la jornada, teniu uns minuts lliures per desconnectar tot i que estigueu vivint el dia més atapeït de l’any. Però de cop i volta, sense avís previ, deixeu de gaudir de la vostra afició predilecta.
Sense adonar-vos-en porteu més de dos mesos amb el mateix llibre i cada cop que l’obriu, llegiu diverses vegades la mateixa frase perquè no podeu concentrar-vos. La lectura ha deixat de ser satisfactòria i se us pot fer una muntanya començar, fins i tot, el llibre de menys de dos-centes pàgines que abans devoràveu en una tarda.

Us sentiu identificats? Si la resposta és afirmativa, tranquils, esteu patint el que s’ha batejat com a “bloqueig lector”.


Si heu viscut un bloqueig lector, us dono l’enhorabona, tot i que pugui semblar contradictori. Si heu arribat al punt en el que heu patit un col·lapse de llibres vol dir que n’heu llegit molts i, per tant, la lectura ja forma part de la vostra vida. Això m’agrada aclarir-ho perquè aquesta síndrome sempre està rodejada de mals comentaris i culpabilitat per sentir la lectura més feixuga de l’habitual.
Cap lector estar exempt de patir aquesta síndrome així que, en aquesta entrada us indicaré alguns consells que he seguit per a sortir d’aquesta etapa negra.

Quan triga un lector a superar el bloqueig?
No hi ha cap resposta concreta, pot ser que en pocs dies ja tornem a tenir llibres a les mans, però també es pot allargar fins a setmanes o fins i tot mesos! Fa prop d’una setmana que jo mateixa vaig passar un bloqueig lector, en el qual vaig ser incapaç d’acabar-me un sol llibre durant prop de dos mesos. Així que tot depèn de cada persona.

Quines són les causes principals?

·        RESSACA LECTORA: La que a mi més cops m’ha causat un bloqueig lector. Definiríem "ressaca lectora" com una impossibilitat de començar una novel·la per part del lector perquè aquest continua immers en el món anterior. És senzill. Hem acabat una lectura que ens ha atrapat des de les primeres pàgines, hem assaborit cadascuna de les paraules, hem compartit sentiments amb els personatges fins a tal punt que ja formen part de la nostra vida i, de cop i volta, el llibre s’acaba. No sabem com continuar. Ens estanquem. Cap llibre ens sembla igual de bo, de manera que els anem deixant de banda, perdem les ganes de llegir per por de no trobar cap història igual.
·        ESTOC DE LLIBRES: Molts de vosaltres compartireu amb mi l’afició de col·leccionar llibres. Pot ser que tinguem totes les estanteries de casa plenes, però els llibres mai seran suficients. Ara bé, arriba el moment de començar una lectura i tenim vint llibres que encara no hem llegit. Quin triem? El nostre cervell es col·lapsa, sent incapaç de triar-ne cap, de manera que abandonem la lectura durant un temps.
·       SATURACIÓ DE GÈNERE: Tots tenim un gènere que ens atrau més que altres, del qual estem constantment buscant novetats, però, després d’un any llegint el mateix pot ser el moment d’un canvi. Provar la poesia o l’assaig després de segles amb novel·la pot ser refrescant i ens permet retornar al nostre amor per la lectura.
·        CANVIS PERSONALS: Començar una nova etapa de la nostra vida, pot desestabilitzar-nos, provocant canvis en el nostre dia a dia en el qual el temps de lectura pot quedar afectat.

Què podem fer per solucionar-ho?

El que sempre recomano és senzill. Ha arribat el moment de desconnectar de la lectura. Si ja hem descobert tot el que ens aporta, el que ens transmet i ens fa créixer, hi tornarem, per això no hem de patir, però ara no és el moment. Obligar-se a llegir pot ser contraproduent, de manera que convé que busquem una altra afició. Les series o el cinema poden ser una gran alternativa. Arribarà un moment en que les ganes de lectura tornaran, llavors ja haurem superat el bloqueig.
Si tot i així ho voleu tornar a intentar, sempre podeu recórrer a les vostres lectures preferides. Per què no tornar a llegir aquell llibre que us va mostrar l’univers de la lectura i us en va fer seguidors? No és imprescindible que l’acabeu o el comenceu del principi, simplement, tornar a viure aquelles parts que més us agraden. De la mateixa manera, recórrer al vostre escriptor/a preferits pot ajudar-vos d’igual manera.

I, per últim, buscar llibres àgils, poc feixucs. Si estàs patint un bloqueig lector, no és bona idea provar amb el Quixot, potser més endavant. El gènere policíac i el romàntic acostumen a ser els ideals perquè tenen una estructura molt marcada, anb un lèxic no gaire complex, replets d'acció i poca descripció.



Laura

You May Also Like

0 COMENTARIS